General Assembly
12 May 2020
10:00am – 1:30pm
ENGLISH | FRANÇAIS | NEDERLANDS
GENERAL ASSEMBLY 2021 (ONLINE)
Sustainable and healthy food
Background and context
With this morning seminar, the Superior Health Council aims to support the creation of a multisectoral dynamic that is necessary to lead to the development of new concepts with a solid and consensual basis, which aim in particular at fair and sustainable production and healthy food consumption. The presentations of the various experts and the ensuing reflections will undoubtedly contribute to these objectives.
Program
10:00 Welcome
Jean Nève, President SHC
Stefaan De Henauw, President working group Nutrition & Health
Tom Auwers, President FPS Public Health
10.20 (am) Transforming the food system towards sustainability: what does this mean for our diet?
Tim Benton, Director, Chatham House, UK
11:00 “The rise of kale” – Positive food system transformation stories from the Nordic countries and the underlying policy actions
Mads Fischer-Moller, Professor in Food Policy, Scotland Rural College, United Kingdom
11:30 Farms and food literacy: our health depends on it
Marjolein Visser, Chair of Agroecology, Université Libre de Bruxelles, Belgium
12:00 Is inclusiveness the real challenge of sustainable urban food systems?
Katrien Verbeke, Social entrepreneur, Belgium
12:30 Break
12:40 Safe and sustainable food put into practice
Luc Pussemier, Expert in food safety, Superior Health Council, Belgium
13:00 Debate with all speakers
Participation is free. Simultaneous translation to Dutch, French and English is foreseen. Accreditation has been requested; be sure to provide your RIZIV-INAMI number if desired. In case of questions, please contact us via info.hgr-css@health.fgov.be.
ASSEMBLEE GENERALE 2021 (EN LIGNE)
Une alimentation durable et saine
Cadre et contexte
Avec cette matinée d’étude, le Conseil Supérieur de la Santé vise à soutenir la création d’une dynamique multisectorielle nécessaire pour conduire au développement de nouveaux concepts ayant une base solide et consensuelle et visant notamment à une production équitable et durable et à une consommation alimentaire saine. Les exposés des différents experts et la réflexion qui s’en suivra contribueront sans nul doute à ces objectifs.
Programme
10h00 Bienvenue
Jean Nève, Président CSS
Stefaan De Henauw, Président du groupe de travail permanent NASSA
Tom Auwers, Président SPF Santé Publique
10h20 La transition du système alimentaire vers la durabilité : qu’est-ce que cela signifie pour notre alimentation ?
Tim Benton, Directeur, Chatham House, UK
11h00 “L’essor du chou frisé” – Histoires positives de la transformation du système alimentaire dans les pays nordiques et actions politiques sous-jacentes.
Mads Fischer-Moller, Professeur en politique alimentaire, Scotland Rural College, United Kingdom
11h30 Connaissances sur l’agriculture et l’alimentation : notre santé en dépend
Marjolein Visser, Chaire d’agroécologie, Université Libre de Bruxelles, Belgique
12h00 L’inclusivité est-elle le véritable défi des systèmes alimentaires urbains durables ?
Katrien Verbeke, Entrepreneur social, Belgique
12h30 Pause
12h40 L’alimentation sûre et durable mise en pratique
Luc Pussemier, Expert en sécurité alimentaireConseil Supérieur de la Santé, Belgique
13h00 Débat avec les orateurs
La participation est gratuite. Une traduction simultanée en anglais/néerlandais/français sera assurée. Une accréditation a été demandée. Fournissez votre numéro INAMI si vous le souhaitez. En cas de questions, veuillez nous contacter via info.hgr-css@health.fgov.be.
ALGEMENE VERGADERING 2021 (ONLINE)
Duurzame en gezonde voeding
Achtergrond en kader
Met deze studievoormiddag wil de Hoge Gezondheidsraad de multisectoriële dynamiek ondersteunen die nodig is om nieuwe concepten te ontwikkelen met een solide en consensuele basis en die in het bijzonder gericht zijn op een rechtvaardige en duurzame voedselproductie en een gezonde voedselconsumptie. De presentaties van de verschillende deskundigen en de reflecties die daaruit voortvloeien, zullen ongetwijfeld bijdragen tot de verwezenlijking van deze doelstelling.
Programma
10u00 Welkom
Jean Nève, Voorzitter HGR
Stefaan De Henauw, Voorzitter permanente werkgroep Voeding & Gezondheid
Tom Auwers, Voorzitter FOD Volksgezondheid
10u20 Omschakeling van het voedselsysteem naar meer duurzaamheid: wat betekent dit voor onze voeding?
Tim Benton, Directeur, Chatham House, UK
11u00 “De opkomst van boerenkool” – Positieve verhalen over de omvorming van voedselsystemen in Scandinavische landen en de onderliggende beleidsmaatregelen
Mads Fischer-Moller, Professor Voedingsbeleid, Scotland Rural College, United Kingdom
11u30 Kennis over landbouw en voedsel: onze gezondheid hangt ervan af
Marjolein Visser, Voorzitter van de leerstoel Agro-ecologie’ , Université Libre de Bruxelles, België
12u00 Is inclusiviteit de echte uitdaging van duurzame stedelijke voedselsystemen?
Katrien Verbeke, Sociaal onderneemster, België
12u30 Pauze
12u40 Veilig en duurzaam voedsel in de praktijk gebracht
Luc Pussemier, Voedselveiligheidsexpert, Hoge Gezondheidsraad, België
13u00 Debat met alle sprekers
Deelname is gratis. Er zal simultaanvertaling worden voorzien naar Nederlands, Frans en Engels. Accreditatie werd aangevraagd. Gelieve uw RIZIV-nummer door te geven indien gewenst. Bij vragen, neem contact op via info.hgr-css@health.fgov.be.